• info@dgnfinanz.de
  • towcumuratdgn@gmail.com
  • +49 172 650 79 83

Munkavállalói megtakarítási támogatás

Az Ön pénzügyi szakértője, akire számíthat.

Munkavállalói megtakarítási támogatás - állami támogatás a lakás-takarékpénztári szerződéshez

A munkavállalói megtakarítási támogatással Ön állami támogatásban részesül a tőkeképző juttatásokhoz (VL)..

Ha munkáltatója tőkét képező juttatásait (VL) építési megtakarítási szerződésbe fekteti, további állami támogatásra számíthat. A munkavállalói megtakarítási támogatás elsősorban az alacsony jövedelmű háztartásokat hivatott támogatni. Ha igénybe szeretné venni az állami támogatást, nem léphet túl egy bizonyos jövedelemhatárt.

Mi a munkavállalói megtakarítási támogatás?

A munkavállalói megtakarítási támogatás az állam által a tőkeképző juttatások (VL) után fizetett támogatás. A tőkeképző juttatások olyan havi 40 euróig terjedő pénzbeli juttatások, amelyeket a munkáltató befektet az Ön számára.

A megtakarítási támogatás elsősorban az alacsony jövedelmű megtakarítóknak hivatott segíteni, hogy pénzügyi tartalékot képezzenek. A juttatást akkor kapja meg, ha a VL-t igazolt pénzügyi termékbe fekteti. A hitelesített pénzügyi termékek közé tartoznak például a lakás-takarékpénztári megtakarítási szerződések, a részvényalapok és a társfinanszírozású hitelrészesedések. A tőkeképzési kedvezményt saját tulajdonú lakásra felvett ingatlanhitel visszafizetésére is felhasználhatja. A lakás-takarékpénztári szerződés itt a leginkább költségkímélő lehetőség, mivel csak egyszeri díjfizetési kötelezettséggel jár.

Milyen feltételek mellett kapja meg a munkavállalói megtakarítási támogatást?

A munkavállalói megtakarítási támogatás jogalapját az ötödik vagyonfelhalmozási törvény (Fünftes Vermögensbildungsgesetz, 5. VermBG) és az ötödik vagyonfelhalmozási törvény végrehajtásáról szóló rendelet szabályozza. A megtakarítási támogatás igénybevételéhez teljesítendő feltételek szintén ott vannak meghatározva.

A lakáscélú megtakarítók számára az állam 9 százalékos kedvezményt nyújt. Az állami támogatást azonban csak akkor kapja meg, ha az adóköteles jövedelme egy bizonyos határ alatt van. A lakástakarékpénztári megtakarítások esetében a jelenlegi határ egyedülálló személyek esetében évi 17 900 euró. A házasok évente legfeljebb 35 800 eurót kereshetnek. Az éves megtakarítási támogatásra is vonatkoznak korlátok: egyedülálló személyek esetében a maximális összeg 470 euró évente, valamint házaspárok esetében, ha csak az egyik fél dolgozik. A megtakarítási támogatás maximális összege tehát évi 43 euró.

Ha mindkét házaspár alkalmazott, mindketten részesülhetnek a munkavállalói megtakarítási támogatásban. Ilyenkor évente legfeljebb 940 euró jogosult. Ha a házaspárok kimerítik ezt a megtakarítási összeget, 86 euró támogatást kapnak az államtól.

Ha a tőkeképző juttatásokat alaptakarékossági tervbe vagy értékpapírokba fektetik, az állam legfeljebb 20 százalékos támogatást nyújt. Egyéb jövedelemhatárokat is be kell tartani:
– Évi maximális adóköteles jövedelem: 20 000 euró (egyedülálló) / 40 000 euró (házasok).
– maximális támogatott betét évente: 400 euró (egyedülálló) / 800 euró (házas)
– maximális állami megtakarítási támogatás évente: 80 euró (egyedülálló) / 160 euró (házas)

A jövedelemhatár az adóköteles jövedelem. A bruttó jövedelem ennél lényegesen magasabb is lehet.

Gyermekkel rendelkező megtakarítók esetében az adóköteles jövedelmet csökkenti a gyermekkedvezmény. Egyedülállók gyermekenként és évente 3624 eurót, házasok gyermekenként és évente 7248 eurót vonhatnak le. A többgyermekes családok tehát viszonylag magas nettó jövedelem mellett is részesülhetnek a támogatásból.

Az állami támogatás folyósítására egy bizonyos várakozási idő után kerül sor. Ez általában hét évig tart. Ezen időszakon belül a tőkeképző juttatásokat meg kell takarítani, és nem lehet kiadásokra fordítani. Ezt követően a támogatást adómentes bónuszként kapja meg az illetékes adóhivataltól.

Bruttó jövedelem / családi állapot Alkalmazottak és bérből és fizetésből élők Köztisztviselők
Egyedülálló gyermek nélkül 20.836 EUR 20.335 EUR
Egyedülálló, 1 gyermek él a háztartásban 25.068 EUR 24.567 EUR
Házastársak, 1 gyermek nélküli munkavállaló 40.793 EUR 39.791 EUR
Házastársak, 1 alkalmazott, 1 gyermek 46.601 EUR 45.600 EUR
Házastársak, 1 alkalmazott, 2 gyermek 52.430 EUR 51.407 EUR
Házastársak, 1 alkalmazott 3 gyermek 58.353 EUR 57.215 EUR
Házaspár, 2 alkalmazott gyermek nélkül 41.713 EUR 40.711 EUR
Házaspár, 2 alkalmazott, 1 gyermek 47.521 EUR 46.519 EUR
Házaspár, 2 alkalmazott, 2 gyermek 53.368 EUR 52.327 EUR
Házaspár, 2 alkalmazott, 3 gyermek 59.292 EUR 58.135 EUR

A táblázatban szereplő összegek egyedi esetekben még emelkedhetnek. Ilyen lehet például, ha az átalányösszegeknél vagy egyéb levonásoknál (pl. nyugdíjkedvezmény, öregségi támogatás, rendkívüli terhek) magasabb jövedelemarányos kiadásokat és speciális kiadásokat kell figyelembe venni.

Ki igényelheti a munkavállalói megtakarítási támogatást?

Az állami támogatás igényléséhez először is jövedelemadó-köteles munkavállalóként kell elhelyezkednie, és a munkáltatójától tőkét képező juttatásban kell részesülnie. Erre az önkéntesen fizetett szociális juttatásra nincs törvényes jogosultság. A munkáltató a havi maximum 40 eurós összeget közvetlenül egy erre kijelölt pénzügyi termékbe fizeti be. Ha Ön VL-t kap, és az adóköteles jövedelme a törvényes határérték alatt van, akkor igényelheti a támogatást.

Ha a munkáltatója nem fizet VL-t, vagy 40 eurónál kevesebbet fizet, akkor saját pénzét is befektetheti. Kérje meg munkáltatóját, hogy a megfelelő összeget közvetlenül vonja le a fizetéséből, és fizesse be a megtakarítási szerződésbe.

Hogyan igényelheti a munkavállalói megtakarítási támogatást?

A megtakarítási támogatást évente kérelmezi az adóhivatalhoz benyújtott jövedelemadó-bevalláson keresztül. Ehhez jelölje meg a nyomtatványon az „Antrag auf Festsetzung der Arbeitnehmersparzulage” („Kérelem a munkavállalói megtakarítási támogatás megállapítására”) pontot. Az „Anlage VL” nyomtatványt is csatolnia kell az adóbevallásához. A megtakarítók 2016-ig még papíralapú igazolást kaptak a tőkeképző juttatások befektetéséről. 2017 óta a befektetési intézmények a befektetett összegeket közvetlenül az adóhivatalnak jelentik. A megtakarítóknak tehát már nem kell aggódniuk emiatt.

Ha nem kell jövedelemadó-bevallást benyújtania, akkor legalább a munkavállalói megtakarítási kedvezmény igényléséhez szükséges főnyomtatványt ki kell töltenie. A megtakarítási kedvezményt négy évre visszamenőleg is lehet igényelni. Fontos, hogy a megtakarítási támogatás igénybevételének feltételeit e négy év alatt teljesítette.

Milyen hozamokat kínál a munkavállalói megtakarítási támogatás?

Jelenleg nem kap megtakarítási kamatot a lakás-takarékpénztári szerződésre. Ha kihasználja a dolgozói megtakarítási kedvezményt, akkor még mindig magas hozamot élvezhet. A maximális támogatást akkor kapja meg, ha a megtakarítási támogatást egyszerre használja fel építési megtakarításra és pénztári megtakarításra. Így az egyedülállók akár évi 123 euró, a házaspárok akár 246 euró támogatást is kaphatnak, feltéve, hogy mindketten rendelkeznek saját szerződéssel.

A munkavállalói megtakarítási támogatás a példában

A jogosult házaspár a maximálisan támogatható 940 eurós összeget évente hét éven keresztül fizeti be egy lakás-takarékpénztári szerződésbe. A végén 6580 eurót takarítottak meg. Minden egyes évre további 86 eurót kapnak az államtól, azaz összesen 602 eurót. A teljes összeg így 7 182 eurót tesz ki.

Ha a házaspár olyan lakás-takarékpénztári szerződésben állapodott meg, amelynek minimális megtakarítási összege a lakás-takarékpénztári összeg 40 százaléka, akkor most összesen 17 955 eurós szerződésük van. Ebből az összegből 7.182 euró a hitelegyenleg, a házaspár pedig 10.773 eurót kap építési kölcsönként.

Szeretne többet megtudni arról, hogy hogyan veheti igénybe a munkavállalói megtakarítási támogatást?

Hogyan kaphat több pénzt a munkaadójától

Kapcsolat szakértő

Murat Dogan - Pénzügyi szakértő